У нашому суспільстві приймання їжі – не просте угамування голоду. Дитину нагороджують цукеркою за першу п'ятірку, дорослий балує свою кохану відвідуванням розкішних ресторанів або сніданком у ліжко, смачненьким ми заїдаємо горе й відзначаємо радість. Їжа – це задоволення. А утримання від улюблених страв – випробування на міцність у першу чергу для душі, а лише потім для тіла. Давайте поговоримо про піст.
Піст - це обмеження деяких видів їжі й задоволень у цілому – оскільки надлишок фізичних насолод не дозволяє людині думати про духовне, займатися оздоровленням власної душі. Якщо не зачіпати релігійного аспекту посту, а розглядати його з погляду корисного впливу на психіку, можна сказати, що піст – це дієта для душі, наймогутніше психологічне розвантаження. Але тільки в тому випадку, якщо ви не вважаєте його: А) удалим приводом для схуднення; Б) модним, «тому що зараз усі постять»; В) можливістю поторгуватися, що можна, а чого не можна – і при нагоді похвалитись своєю «стриманістю» перед навколишніми.
У цих випадках мотивація зовсім інша, і необхідний терапевтичний вплив на психіку навряд чи буде зроблено. Фізіологічно піст дуже корисний. М'ясо й інші продукти тваринного походження важко переварюються й отруюють організм внаслідок свого розкладання в кишечнику. Рослинна їжа, навпаки, містить багато клітковини й сприяє зв'язуванню й виведенню з організму не тільки токсинів, але й цілого ряду отруйних і радіоактивних речовин – у тому числі вдихуваних з повітрям і одержуваних з водою. Окрім того, вважається, що в рослинної їжі більш позитивна енергетика, ніж у тваринної. Піст виявляє сприятливий фізичний і енергетичний вплив на весь організм. Але оскільки тваринні білки необхідні нам для нормального існування й самопочуття, постійно поститися теж не дуже корисно. Саме тому пости чергуються з так званими мясоїдами – навантаження й розвантаження організму збалансоване й вибудувані так, щоб позитивно впливати на організм. У період посту важливо обмежувати споживання не лише м'яса й молочних продуктів – строгість посту кожний визначає сам для себе. Необхідно скоротити те, що приносить найбільше фізичне задоволення. Але зробити це треба з розумом – не перетворюватися в аскета й не голодувати, інакше період посту буде викликати негативні емоції, переживання й бажання скоріше його завершити. Це не ті відчуття, які потрібні, щоб принести собі користь. Крім того, різко «сідати» на пісну їжу не можна – необхідно поступово скорочувати обсяги й кількість тваринних продуктів у раціоні, особливо якщо ви не постилися раніше. Недарма говорять: «Сите черево до навчання глухе». Легка рослинна їжа, що не перевантажує шлунок, активізує роботу мозку, на відміну від м'ясної їжі, після якої хочеться лягти і як слід відпочити, а може навіть виспатися. Під час посту, обмежуючи себе в їжі й задоволеннях, ми знаходимо для себе самих час і сили на міркування, щиросердечне очищення – на те, щоб розібратися в першу чергу в собі. Це також гарний час і для того, щоб попросити прощення, помиритися з оточуючими нас людьми, вибачити їх і відпустити ситуації, що мучать вас. Хтось ходить у церкву, хтось звертається до книг, хтось медитує – у кожного шлях очищення й досягнення щиросердечної гармонії свій. Навіть церква рекомендує під час посту обмежувати не тільки їжу й задоволення, але й… негативні емоції! Піст – ідеальний час для того, щоб повернутися до самого себе й надовго створити внутрішній спокій.
Ірина Шендер
Джерело: http://psychologist.com.ua |